L’Obra del Ballet Popular és una entitat capdavantera en la defensa de la cultura popular i en particular, de la dansa tradicional i la sardana en els darrers 70 anys. Avui dia,  continua amb la tasca de representació i foment de la dansa tradicional catalana, motiu pel qual té la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

És arrel de la sacsejada que significà la seva gairebé desaparició, que se’n va fer càrrec un equip de gent disposada a donar-li una nova empenta, aportant noves idees, noves tasques que enriqueixin les possibilitats dels grups a l’hora de recuperar, promocionar i donar a conèixer aquesta branca de la cultura que ens defineix com a poble: la sardana i la dansa tradicional.

L’Obra del Ballet Popular és una federació d’entitats que organitza cada any quatre grans activitats com són la Trobada sardanista a Montserrat per la tardor, l’Aplec d’Esbarts a Montserrat cada mes de maig i la Trobada d’escoles de cobla, que es du a terme en aquella població que és Capital de la Sardana amb la intenció de fomentar nous músics de cobla. Juntament amb l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, convoca els Premis de la Dansa Catalana d’Arrel Tradicional.

A part, l’Obra ha encetat nous reptes en el sentit de treballar per la recuperació i catalogació de les festes populars, amb l’objectiu de posar a l’abast dels que hi estiguin interessats el màxim de documentació, principalment el magne arxiu de danses tradicionals, a disposició de totes les entitats sòcies i estudiosos.

És membre de la Confederació Sardanista de Catalunya i de la Coordinadora de Centres d’Estudis dels territoris de parla catalana i té la seu a la Casa de la Sardana, a Barcelona.